Idős és sok mindent megélt emberek tippjei a boldog élethez az Olajág Otthonok idősek otthonaiból

Idősek tippjei a boldogsághoz

Mi a titka a hosszú és egészséges életű embereknek? Mitől lehetünk tartósan boldogok? Mi a titok? Az Olajág Otthonok idősek otthonaiban élő időseket kérdeztünk és végül összeállítottunk a válaszokból 3 tippet, melyek nem csak a huszonévesek számára adnak válaszokat.

 

  1. Elég az aggódásból! – mondják az idősotthon lakói

A legtöbb idős egyértelműen a fenti tanácsot tartja az egyik legfontosabbnak az életben. Úgy tartják, hogy hajlamosak vagyunk mindent túlgondolni, megtervezzük az életünk minden egy percét és olyan dolgokon feszengünk, melyek felett nincs irányításunk. Egy csomó olyan dolog van, amiért szörnyen aggódunk és aztán meg sem történik, aztán pedig jönnek az olyan rossz dolgok, melyekre nem is gondoltunk. Soha nem lehet mindenre felkészülni és felesleges olyan dolgokon feszengeni, melyekre nincs ráhatásunk.

 

  1. A kapcsolatokat a pici dolgok édesítik meg az nyugdíjas otthonainak lakói szerint

Egy kapcsolat hosszan tartó működése érdekében fenn kell tartani a szikrát. Az idősek azonban nem gondolják, hogy egy különleges évfordulós vacsora vagy egy drága ékszer oldaná meg ezt a problémát. Persze ezek a dolgok sem elhanyagolhatóak, de azok, akik már túl vannak az 50. évfordulói vacsorán inkább úgy tartják, hogy a kölcsönös tisztelet és megértés az, ami összetartotta őket ennyi éven keresztül. Minden kapcsolatot száz vagy akár ezer mikro-interakció kísér naponta, melyekben a te kezedben van a döntés, hogy pozitív és támogató, vagy negatív és ellenző szerepben foglalsz helyet. Ehhez kapcsolódik az is, amit szintén sok idős kiemelt, miszerint mutass érdeklődést és vegyél részt azokban a dolgokban, melyek iránt a párod szenvedélyesen rajong.

 

  1. A házasság egy életen át tartó utazás – vélik az idősek otthonaiban lakók

A mai világban, már egyáltalán nem lepődünk meg azon, ha valaki már a második vagy a harmadik házasságán is túl van, hozzászoktunk ahhoz, hogy ott van a védőháló, a válás. Viszont az idősek, amikor megházasodtak még komolyan vették az esküjüket, miszerint jóban és rosszban kitartanak egymás mellett. Ez viszont nem jelenti azt, hogy végig szenvedték az életüket egy olyan ember mellett, akit pár év után már alig bírtak elviselni. Tény, hogy minden kapcsolaton dolgozni kell és ehhez a munkához mindkét félre szükség van, de ha megváltoztatjuk a gondolkodásunkat és visszatérünk, ahhoz az elgondoláshoz, hogy egy emberrel éljük le az életünket, akkor rákényszerülünk arra, hogy kreatívabban és kitartóbban nézzünk szembe a problémákkal. Elfogadjuk, hogy a házasság egy utazás, ahol sosincs egy tökéletes állomás, hanem vannak jó és rossz részei és azon kell dolgozni, hogy minél több szép állomáson szálljunk, le a rosszaknál meg hamar visszapattanjunk a vágányról a vonatra.