A jogos védelem büntethetőséget kizáró ok

 jogos vedelemAz új büntető törvénykönyv több területen is változásokat hozott. Módosult a jogos védelem szabályozása is, ami a lakosság nagy részét érdekli, rosszabb esetben érintheti is. Ezt bizonyítja a médiában nagy port kavaró egy-egy ügy is. Sohasem tudhatja, hogy ennek a jogi fogalomnak a pontos ismeretére mikor, miért lesz szüksége.

A Vidákovics Ügyvédi Iroda oldalán megtudhatja, hogy mi a jogos magatartás amikor a saját vagy családtagjai biztonságát vagy a tulajdonát védi, és mi az, amit a törvény már büntet. A jogos védelem egy olyan büntetőjogi fogalom, ami a büntethetőséget kizáró ok, ezért fontos tisztában lenni a jelentésével.

Lényege, hogy az a jogosan védekező személy, aki olyan közvetlenül fenyegető támadást hárít el, amelyre ott, akkor, adott pillanatban a hatóságnak nincs lehetősége. A témával kapcsolatban számtalan félinformáció kering, amit tisztázni kell, és ebben segít a Vidákocs Ügyvédi Iroda honlapja is.

A törvény például különbséget tesz a támadás és a közvetlenül fenyegető támadás között, de olyan alapfogalmakkal is megismerkedhet, mint a kölcsönös és egyidejű támadás, vagy a szükséges és elégséges védelem fogalma. A lakosság nagy részének talán érdekességnek számít az is, hogy a törvény különbséget tesz éjjeli elkövetésben is.