A napelem hatásfoka javítható

napelem
Napelem a környezetszennyezés ellen

A napsütéses órák száma állandó, viszont a bolygónk természeti kincsei lassan megfogyatkoznak. A napenergia megfelelő kihasználása új alternatívát kínál a nem megújuló energiaforrások helyettesítésére. Jó megoldás a Nap energiáját befogó és feldolgozó napelem használata, ami csökkentheti a környezetszennyezés mértékét is.

Nem mindegy azonban, hogy a választott eszköz milyen hatásfokkal képes átalakítani a napenergiát elektromos árammá. Ma már számos módszer létezik, amivel javítható ez a képesség, de ezek nagyon költségesek és a legkedvezőbb esetben is legfeljebb 33,7%-os feldolgozást eredményeznek. Idetartozik a többrétegű napelem alkalmazása, valamint a tükrök és lencsék használata.

Rohanó világunkban az a legfontosabb, hogy egy gyártó képes legyen megteremteni a megfelelő ár-érték arányt a termékek esetében, amivel minimálisra csökkenthető a megtérülési időt. Ez a mutató akkor ideális, ha viszonylag alacsony gyártási költség mellett hozható létre egy olyan hosszú élettartamú napelem, ami nagy hatásfokkal dolgozik.