Fa antikolás professzionális módon

A fa antikolás egyre népszerűbb
A fa antikolás egyre népszerűbb

Vannak olyan eljárások, amelyek egyre népszerűbbek a bútorok, ajtók, ablakok tekintetében, így egyre több alkalommal keresik meg az asztalosokat ilyen kérésekkel. A fa antikolás ebbe a kategóriába tartozik, hiszen rendkívül népszerűvé vált ez az eljárás. Az asztalosiparban nem arra kell gondolni a fa antikolás kapcsán, hogy karcossá vagy ütődésekkel tele lesz a fának a felülete. Ezt a hatás felületkezelés által érik el a szakemberek, a professzionális technológiáknak köszönhetően, antik hatást fog majd kölcsönözni. Leginkább a mart és cirádás felületek alkalmasak a fa antikoláshoz, de természetesen más típusú felületek kapcsán is érdemes beszélni róla.

 

A legjobb, ha felkeressük a szakembert az ötletekkel, igényekkel, ők pedig el fogják mondani, hogy mit lehet megvalósítani azokból úgy, hogy az kiváló lehessen. Az említett felületeken sokkal jobban kitűnik a természetes patina is, ami szintén fontos akkor, amikor fa antikolásról, régiségnek látszóvá akarunk varázsolni valamit. Több kezelési típus létezik, amelyeket felhasználnak a profik a fa antikolás során, először is lakkozás és festés szükséges, de ezek mellett például homokfúvással vagy más speciális felületkezelési módszer is felhasználható. Az első lényeges folyamat a fa antikolásnál a lakkozás, ilyenkor a felület előbb kap egy pácot, majd pedig lakkot.

 

Ezt követően a lakkra felkerül egy antik hatású patina, amit majd eltávolítanak a visszatörlés módszerével a szakemberek, ami ahhoz vezet, hogy ez csak a mélyebb rétegekben marad meg. Az antikolás pedig fixálva lesz azáltal, hogy egy újabb, matt lakk réteggel vonják be a felületet. A fa antikolás festéssel is elérhető, ez is egy népszerű módszer, ilyenkor elkészítenek egy színre festést, erre a célra pedig jobb, ha világos. Amiatt előnyösebb a világosabb szín, mivel az antik patina sötétebb, barnásabb, vörösebb színű, egy világosabb festéssel pedig sokkal könnyebben kiemelkednek ezek a régiségre utaló mintázatok. Itt ugyanúgy a visszatörlés módszerét használják, így a lakkozáshoz hasonlóan, ugyanúgy a mélyebb redőkben marad meg.