Ha a nyugdíj a tét, akkor a saját kezünkben a sorsunk!

Önkéntes nyugdíjpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

Ma már nem mehetünk el amellett, hogy az állami nyugdíjrendszer nem működik az elvártak szerint, és hamarosan ténylegesen is olyan alacsonyak lesznek a nyugdíjak, hogy abból még a jelenlegi szinten sem lehet majd megélni. De akkor mégis mi a megoldás? Hogyan valósítható meg a nyugdíjas évek anyagi biztonsága? Törvényszerű, hogy le kell majd mondani a jelenlegi életszínvonalról? A tapasztalatok szerint az élet alkonyán nem csak a mindennapi kiadásokkal kell számolni, hanem bizony az egészség megőrzésére, helyreállítására is jelentős összegeket célszerű költeni.

Egyetlen járható útja van annak, hogy sorsunkat a saját kezünkbe vegyük, ez pedig nem más, mint az öngondoskodás, a megtakarítások. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen módon takarékoskodunk, és a pénzt hol kamatoztatjuk. Melyik a jobb megoldás, az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a bankbetét? A bankbetétek ideje lejárt, hiszen a hozam rendkívül alacsony, és ráadásul állami támogatásra sem lehet számítani mellé. Ellenben az önkéntes nyugdíjpénztár egy remek lehetőség annak érdekében, hogy jelentős összeggel indulhassunk neki a nyugdíjas éveknek.

Célszerű minél hamarabb elkezdeni a spórolást, és évente odafigyelni az állami támogatásra is, mely tovább növeli a megtakarításokat. Pályakezdőként talán még nagyon távolinak tűnik a nyugdíjba vonulás, de az évek sajnos gyorsan elszállnak. A családalapítás, a párkapcsolat és a munka lefoglalják az embert, s ha nem foglalkozunk időben a nyugdíjcélú megtakarításokkal, egyik percről a másikra ott találhatjuk magunkat, hogy csak az állami nyugdíjra számíthatunk, ami gyakorlatilag egyenlő a komoly megélhetési problémákkal. Vegye kezébe az irányítást!