Hogyan alakul az életbiztosítás öröklése? Része a hagyatéknak?

Életbiztosítás öröklése
Életbiztosítás öröklése

A befektetéses biztosítások nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban, hiszen a szokásos megtakarítási opción túl biztosítási védelem is megvalósul segítségükkel. Ha tehát haláleset következne be, akkor az évek során félretett megtakarításon felül további összegre is számíthat a kedvezményezett. A konnyuhitel.hu szerint az öröklés illetékmentes akkor, ha a szerződő fél kedvezményezettet nevez meg.

Nagyon fontos, hogy kedvezményezett minden esetben megnevezésre kerüljön, ellenkező esetben a megtakarított vagyon, valamint az azon felüli térítés a hagyatéki eljárás keretein belül kerülhet az örököshöz, ráadásul illetékköteles is az eljárás. Abban az esetben viszont, ha kedvezményezett megnevezésre kerül, úgy az összeg nem tárgya az öröklési illetéknek. Mivel a hagyatéki eljárás igen hosszadalmas, és a gyász időszakában megterhelő is, nem árt, ha megkíméli ettől szeretteit, és mindenképpen kedvezményezett megnevezésével köti a szerződést.

Az életbiztosítás nyújtotta védelem mellett sokan keresnek olyan megoldást, aminek köszönhetően állami támogatással együtt gondoskodhatnak az anyagi biztonságról, megtakarítások formájában. A piaci kínálat igen széles, és laikusként nem mindig egyszerű eligazodni abban. A megfelelő, független szakemberek választásával sikerülhet megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő, megtakarítással kombinált életbiztosítást. Ne feledje, jövője, és anyagi biztonsága csak az Ön kezében van! Érdemes a megtakarításokat mihamarabb elkezdeni, így legyen szó akár gyermek, akár nyugdíjcélú takarékoskodásról, az évekkel egyre több és több összeg gyűlhet majd össze. Az online kalkulátorok használatával kiszámolhatja, hogy milyen időtáv szükséges a kívánt összeg felhalmozásához.