Miként válasszuk ki a megfelelő ingatlant?

Az ingatlanválasztás szabályai
Az ingatlanválasztás szabályai

Bizonyára mindenki egyetért azzal, hogy az ingatlanvásárlást érdemes jól megfontolni, nem csupán amiatt, mert rendkívül sok pénz forog kockán, hanem azért is, mert meglehet, hogy egy életen keresztül abban a környezetben fogunk majd élni. Ezért mindenképp érdemes odafigyelni arra, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan megfeleljen néhány alapvető szabálynak és nem utolsó sorban a személyes igényeinknek. Elsősorban arra célszerű figyelni, hogy milyen ingatlantípust választunk.

Több típusú ingatlan közül választhatunk a piacon, lehet ez lakás, ház, telek, nyaraló, ezért korántsem mindegy, hogy a tulajdoni lapon kül- vagy belterület szerepel. Fontos megnézni az ingatlan építési módját is, hogy milyen alapanyagokból lett felépítve, hiszen ez a későbbiekben jelentősen befolyásolhatja, akár a fűtésszámla mértékét is. Legalább ugyanennyire fontos az ingatlan elhelyezkedése, hiszen bizonyára mindenkinek számít, hogy milyen környezetben fog majd élni. Ugyancsak mérvadó az ingatlan ára is, hiszen példának okáért, egy garzonlakás ára pár millió forinttól, akár milliárdokig is terjedhet.

Kiemelkedő figyelmet kell fordítani az ingatlan méretére és állapotára is, hiszen korántsem mindegy, hogy a lakás azonnal lakható, vagy felújítást, renoválást és temérdek munkát igényel. A lakásban uralkodó komfort is meghatározhatja az ingatlanvásárlást, ezért fontos, hogy megfeleljen saját igényeinknek és elvárásainknak. Nem utolsó sorban érdemes odafigyelni a szobák számára, méretére, elhelyezkedésére, felosztására, hiszen ez a szempont is nagymértékben befolyásolja a lakhatóságot.