Mire figyeljünk ingatlaneladás esetén?

 

Mire figyeljünk ingatlaneladáskor?
Mire figyeljünk ingatlaneladáskor?

Téves elképzelés lenne azt hinni, hogy csupán az ingatlanvásárlás lehet kockázatos, hiszen legalább ugyanennyire lehet veszélyes egyes esetekben egy ingatlan eladási procedúra is. Ezért, abban az esetben, ha ingatlan eladási szerződést kötnénk valakivel, akkor fontos odafigyelni arra, hogy meghatározzuk az ingatlanvételi szerződés megkötésének a legkésőbbi időpontját is. Az adásvételi előszerződés megkötéséhez nem kell feltétlenül ügyvédi jelenlét, ezt csupán két tanú jelenlétében is meg lehet kötni.

Azonban a végleges szerződésnél fontos az ügyvéd ottléte is a helyszínen, hiszen a szerződés ügyvédi ellenjegyzés esetén lesz érvényes. Érdemes megfontoltan dönteni arról, hogy a vevőtől foglalót vagy pedig előleget kér. A foglalót a szerződés megkötése időpontjában, készpénzben kapja meg az ingatlan vásárlójától. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva meghiúsulna az adásvétel, akkor az ezért felelős fél a foglalót elveszíti. Célszerű tájékozódni arról is, hogy a vevő miként finanszírozza a befektetést.

Amennyiben banki hitelt vesz fel, ez esetben érdemes a vételárat a bankszámlára küldeni, így a bankszámlaszámot is érdemes előkészíteni. Gondosan figyelni kell arra, hogy a vevő a közüzemi számlákat mennyi határidőn belül kerül átírásra a saját nevére. Továbbá, ha az ingatlan több részletben kerülne kifizetésre, akkor ügyelni kell arra is, hogy az eladó továbbra is fenntartsa a tulajdonjogát az ingatlannal szemben, hiszen soha nem tudhatja, hogy a vevő mikor hátrálna meg a kifizetés elől!