A FI relé megóvja a testi épségünket

FI relé
FI relé

Az elektromos hálózat meghibásodásai jelentős gondokat okozhatnak a lakásban. Tönkremehetnek az elektromos készülékek, lakástüzek keletkezhetnek, sőt, az emberi életre is veszélyt jelentenek.

Ezek ellen nyújt védelmet a FI relé, amit egy villanyszerelő egyszerűen be tud iktatni a hálózatba. Ezzel megakadályozhatóak az áramütések és a rövidzárlatok. A FI relé érzékeli a problémát és rögtön megszakítja az áramkört.

Ha nincs semmi probléma, akkor a nulla vezetéken az áramerőssége megegyezik a fázis vezeték áramerősségével. Azonban, ha sérül valamelyik vezeték vagy zárlatos lesz az egyik elektromos készülék, akkor az áram elfolyik, így a nulla vezetéken már alacsonyabb áramerősséget mérhetünk. Ezt a különbséget képes észlelni a FI relé.

Már igen kicsi különbségeket is képes mérni ez a szerkezet. Ha véletlenül hozzáérünk egy sérült vezetékhez, akkor még a valódi áramütés bekövetkezése előtt megszakítja az áramkört a FI relé, így megóv minket az életveszélyes sérülésektől. Ezért mindenképpen szükség van egy ilyen berendezésre.