Mikor segíthet a szexuálpszichológus?

szexuálpszichológus

Az életminőségünket jelentősen befolyásolja a szexuális életünk. Hogyha bizonyos szexuális diszfunkciók akadályozzák az intimitás megélését, ami már komoly hatással van a párkapcsolatra nézve, mint negatív tényező, akkor egy szexuálpszichológus felkeresése jelentheti a megoldást. Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Sajnos, sokan addig sem jutnak el, hogy saját maguktól belássák a probléma valós mivoltát, mivel igyekeznek valami álmagyarázatot találni a valódi ok feltárása helyett. A szexuálpszichológus viszont abban segít, hogy az okokat a felszínre hozza, mert csak így indulhat el a páciens a gyógyulás lelki, pszichikai téren egyaránt.

Az évezredek során rengeteget változott a szexualitás, mégis hiába egyre nyitottabb a jelenlegi társadalom ezzel a témával kapcsolatban, mégis sok tabu, szégyenérzet, illetve bűntudat lengi körül ezt a témát. Ezek a tévhitek pedig rengeteg szorongással járnak. A szociális média révén mutatott képek testképzavart okozhatnak, ami jelentős önbizalomhiányt okozhat. Ez pedig könnyen vezethet a szexuális élet hanyatlásához, ami lényegesen rombolja az egyén már említett életminőségét. Ha megtörténik a felismerés a probléma valós mivoltával kapcsolatban, az mondhatni már a siker felét jelenti, mivel az illető belátja, hogy pozitív irányú változásra van szüksége. A megfelelő irány megtalálásában pedig a szexuálpszichológus képes segíteni.

Ezért nem szabad előítéletekkel lennünk a pszichológus, szexuálpszichológus, párterapeuták szakmája felé. Az eredményeik, illetve szaktudásuk valódi orvosi tudományágakon alapszik. Egyesek, ha meghallják a pszichológus kifejezést, akkor azt azonnal az elmebaj orvoslásával azonosítják. Pedig a mentális egészség megteremtésében, illetve megtartásában gyakran jelent segítséget egy pszichológus, szexuálpszichológus szakember közbenjárása is. A mai kor embere rendkívül sok stressznek van kitéve. Gondoljunk csak bele a megfelelési kényszerbe, amivel nap mint nap találkozhatunk a munkahelyen, illetve a párkapcsolat téren! Ez a nyomás könnyen vezethet egy állandó stresszes állapot kialakulásához. Aki pedig nem képes ellazulni, annak nem véletlenül jelentkezhetnek olyan gondjai, amire a szakemberek szakértelme lehet a gyógyírt.

Hogyan nyílhatnánk meg idegen előtt, ha a párunkkal sem beszélünk a vágyainkról, a gondjainkról, az intimitásról vagy az igényeinkről? Talán ebben segíthet az a gondolat, hogy biztosan nem vagyunk egyedül az adott problémával. Egy tapasztalt szakember minden pácienssel egyedi módon foglalkozik. Az idő előrehaladásával, ennek köszönhetően mindenki biztonságos környezetben érezheti magát, ahol megnyílhat egy elmélyült beszélgetés formájában.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus sokéves tapasztalattal

Nem kevesebb, mint 15 éve foglalkozik pszichológiai tanácsadással úgy, mint szexuálpszichológus és párterapeuta. Ez a másfél évtized segítette rávilágítani arra, hogy a legtöbb esetben a teljesítményszorongás nevezhető meg a gondok okaként. Ez, a másik felé irányuló megfelelési vágy végül pont nem úgy szokott elsülni, ahogyan azt a legtöbben szeretnék. Az önfeledt élmény helyett, az egész szituáció kezelhetetlen stresszhelyzetté alakul át. Sajnos, az első kudarc után a helyzet tovább romlik. Emiatt, a legsúlyosabb esetben, gyakorlatilag már nem is beszélhetünk intimitásról a párok között.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus szerint, a másik kiváltó ok a kommunikáció hiánya. Sokan véka alá rejtik a vágyaikat a párjuk előtt. Helyette a pornóban igyekeznek megtalálni azt, ami hiányzik az együttlétek alkalmával. Az ilyen tartalmak pedig tovább torzíthatják az egyénben kialakult képet az igényeivel kapcsolatban, mivel ezek javarészt megrendezett, nem valóságos szituációk.

Ez viszont csak a jéghely csúcsa. Az évek leforgása alatt, Füredi Krisztián szexuálpszichológus szerint, nyilvánvalónak tekinthető, hogy a párkapcsolati és a szexuális problémák oka, mondhatni végtelennek számít. Az általános gondolatok segítséghez vezethetnek, az viszont tény, hogy a változás jellemzően a személyre szabott körülmények megteremtésével érhető el.

A különféle élethelyzetek miatt is kialakulhat szexuális zavar vagy valamilyen párkapcsolati gond. Egy új élethelyzet is magában hordozza ennek az esélyét, mint például költözés vagy a gyermekvállalás. Ilyenkor megszűnik az egyén körül az addig megszokott általános komfortzóna, amiben mindaddig jól érezte magát. Itt jön képbe Füredi Krisztián szexuálpszichológus küldetése, miszerint igyekszik rávezetni a pácienst arra, hogy egy ilyen esetben könnyebben be tudjon rendezkedni az adott élethelyzetnek megfelelően. Bár sokunknak a fent említett példák egyáltalán nem jelentenek gondot, míg mások másképp reagálhatnak ezekre a változásokra, ez pedig szexuális zavarként jelentkezhet a későbbiekben.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus a végzettségei révén, a teljesség igénye nélkül, többek között olyan módszerekkel igyekszik segíteni a páciensein, mint a család- és párterápia, szexuálterápia, hipnoterápia, pszichodráma, KIP stb…