Nélkülözhetetlen a jó hőszigetelő rendszer

Hatékony hőszigetelő rendszer
Hatékony hőszigetelő rendszer

Télen, amikor nagy a különbség a benti és kinti hőmérséklet között, a nem megfelelően szigetelt falak felületén kicsapódik a levegő nedvessége. Ez a felületi nedvesség a penész terjedésének melegágya, ami viszont egészségtelen az ott lakók számára.

Egy hőszigetelő rendszer hiánya nyáron nem ilyen látványos, de jobban érződik bent is a meleg, csökkentve a komfortérzetet, nehezítve a nyugodt, pihentető alvást. A köztes időszakban pedig a túlzottan nagy hőmérsékletingadozás okozhat repedéseket az eltérő hő tágulással rendelkező anyagok között.

Ettől fokozottan öregszik a szerkezet, beszivárog a víz és a festés meg a vakolat leválását is okozhatja. Hőszigetelő rendszer megfelelő kivitelezésével ezek a hatások csökkenthetőek, sőt, akár ki is küszöbölhetőek.

A legegyszerűbb módszer a külső hőszigetelés polisztirol vagy ásványgyapot lapokkal. Erre kerül ráragasztva az üvegszövet háló és száradás után egy vékonyvakolat alapozó, esetlen egyből a színvakolat. Egy jó hőszigetelő rendszer nélkülözhetetlen a passzív ház készítése során, de a fűtési költség csökkentéséhez is.