A disznóvágás kellékei: mire van mindenképpen szükség?

Kiváló hústermékek

Aki még nem vágott disznót, az talán nem tudja, hogy mire lesz pontosan szüksége a munka során. A következőkben tíz olyan böllér szerszámról olvashatsz, amelyekre mindenképpen szükség lesz mielőtt „belevágsz” egy disznótorba. Nagyon kellemetlen, amikor a szúrást követően ér minket a megdöbbenés, hogy ez sincs, meg az sincs, mert ilyenkor kerülnek elő az alternatív megoldások, amelyek korántsem olyan hasznosak.

Elsősorban szükség lesz egy szúró eszközre. Nem árt, hogyha ez kizárólag csak a szúrás során kerül felhasználásra, mert így őrizhető meg tökéletes állapotban. Ebből az következik, hogy mindig megbízhatóan lehet használni a későbbiekben. A csontozót szintén nem szabad elhanyagolni, hiszen nagy szerepet játszik a különböző részek feldolgozása során. Nélküle nehéz és lassú lenne a munka még egy szakembernek is. A bontóeszközök a belsőségek eltávolítása közben kerülnek felhasználásra. Csupán abban az esetben halad minden zökkenőmentesen, hogyha rendelkezésre állnak a megfelelő bontóeszközök.

A húsok feldolgozásához éles pengékre van szükség, amelyek folyamatos élezésre szorulnak, mivel könnyen kicsorbulhatnak a kemény csontokban. Ezért kell kéznél legyen folyamatosan egy élező, amivel borotvaélesre élezhetőek a kések. A nagyobb csontokhoz már bárdot kell használni. Ebből is többfélét lehet találni a Böllérbolt kínálatában. Mindenki kiválaszthatja azt a típust, aminek megfelelő a lapmérete. Hogyha szilánkmentes vágásokra van szükség, akkor a bárd helyett a csontfűrészt kell elővenni.

Tehát ennek is ott van a helye minden disznóvágás alkalmával. A hús egy bizonyos része ledarálásra kerül. Ehhez egy erős, elektromos húsdarálót kell használni, ami sokkal hatékonyabb, mint a divatjamúlt kézi változat. Amint megvan a darált hús, már indulhat is a kolbász-, hurkatöltés. Egyértelmű, hogy ekkor fog szerephez jutni a kolbásztöltő, ami ismét többféle kivitelben áll a rendelkezésünkre, a gazdag kínálatnak köszönhetően. A klipszelővel pedig kényelmesen lezárhatjuk a műbelet a töltés végén.